• Underside Slide1

De bedste træningssko

På Legacy-holdet er der et emne, der bliver ved med at poppe op og blive diskuteret. Udover at der bliver snakket om hvor fantastisk træningen er (;-)), så handler det om sko. Hvilke sko som passer til denne type træning, hvor man er udenfor i al slags vejr og løber, klatrer, balancerer, hopper og lander, wrestler/bryder med mere til. Ofte kommer folk til træningen i deres normale løbe/træningssko, som oftest er en klassisk løbesko med hælløft og stødabsobering. Og jeg har heller ikke sagt andet til dem, så det er helt fint. Sko er nemlig ofte lidt en religionssag og jeg vil gerne have folk selv oplever hvad de har brug for, i stedet for at jeg fortæller dem min holdning fra start af.

Nu er der kommet en del flere på holdet (mega fedt!) og jeg blev opfordret til at skrive et opslag omkring træningssko. Altså som i hvilke sko, som jeg vil anbefale til Legacy-træningen, hvilket går under kategorien natural movement (naturlig bevægelse).

So here it goes:

Som deltagerne i ”almindelige” sko har opdaget eller er ved at opdage, så er det svært at lave ”præcionstræning” (balance, klatring mm) i almindelige løbesko. Der mangler fleksibilitet i skoen og det er også svært at mærke om man står fast, hvilket også let kan ske, da de er glatte.

Derfor: Fleksible sko med tynde såler med godt greb, er det optimale. Jeg foretrækker hertil så flade sko som muligt, for at være så tæt på bare fødder som det lader sig gøre. Men fleksible, tynde og klæbrige såler er altså godt. Hvilke skal det så være?

De typiske mærker her er Vivo Barefoot, FiveFingers, Merrell, Feyiue, Lems samt TadeEvo (tidligere PrimalEvo).

De har alle deres fordele og ulemper. Hvis ikke andet er anført, er de størrelsesspecifikke.

Vivo: Det største mærke indenfor barfodssko. Personligt synes jeg Vivo dumper på deres glatte såler (men tjek dem som hverdagssko eller indendørs træningssko/løbesko – super fede). Og deres Motus model skulle have ganske ok greb. Du kan købe dem både på nettet, i den danske butik i indre by i København samt hos Naturlig Fod i Smallegade på Frederiksberg. Hos sidstnævnte får du 10% med koden NaturtroTræning (både i butik og på webshop).

FiveFingers: Bedre greb end Vivo, men jeg synes stadig de er for glatte. Dog findes der mange forskellige modeller og jeg har desværre ikke testet alle endnu. Nogen har svært ved at købe dem pga. deres udseende. Men de er jo formet som en fod - og det er aldrig dårligt :-) Mange oplever de skal en størrelse op i Fivefingers, men personligt har min almindelige størrelse altid passet.

Merrell. Laver mange modeller som er mere konventionelle og stive, men deres Vapor Glove er fed. Let, fleksibel og ganske godt greb. De er bare for smalle i tåboksen til min smag. Og de går hurtigt i stykker – dog sker dette ikke for alle.

Feiyue: Meget populær parkoursko og hyldet for deres greb. Og det er også virkelig godt. Jeg synes bare de er alt for tunge i snuden og derfor ikke egner sig til løb. De sidder heller ikke ordentligt ”til” på min fod. Men de er billige, som i meget billige (i omegnen af 200kr) og gør sig helt bestemt godt til både parkour, mange former for udendørs træning og som fritidssko. De har længe været lidt svære at opstøve i Dk, men for nylig er der åbnet en ny online-butik i DK som udelukkende fører Feiyue - se mere på http://feiyue-footwear.dk/. Ligesom med Fivefingers skal mange gå en størrelse op i Feyiue.

Lems: Min go-to sko når jeg søger en lidt mere robust sko med en smule stødabsorbering. Som fx kan være rart som overgangssko fra "almindelige" sko til barfodssko samt når man fx skal udfordre sine grænser omkring max-hop og præcisionslandinger. Som sommersko og til den mere flow-orienterede træning ruter bestående af klatring/parkour og lign, synes jeg de er lidt til den klodsede side. Du kan se dem hos http://www.alun.dk/shop/lems.html Modellen Primal 2 er umiddelbart den mest oplagte.

TadeEvo: Lad mig sige det med det samme. Jeg har gemt min favorit til sidst. Her får vi stort set hele pakken. Fleksibiliten, grebet og vægten er alle helt i top. Det eneste jeg har at udsætte på dem, er deres holdbarhed som minder lidt om Merrell Vapor Glove. Men det er et meget nyt mærke og jeg har kun testet deres første udgave. Deres efterår/vinter sko er helt ny og efter deres udsagn mere holdbar. Jeg har været så heldig at få en lille rabatkupon på 10%, som man jo ligeså godt kan bruge (tade evo1). De er fornuftigt prissat og har gratis fragt (89$ med rabat for den dyreste model). Og de bliver designet og fremstillet i Polen og skal derfor ikke transporteres halvvejs rundt om jorden.

Så er der bare at gå i krig og finde din egen favorit. Men som sagt, vil jeg som udgangspunkt anbefale TadeEvo til naturlig bevægelse. Rigtig god fornøjelse!

Profil

Naturtro Træning handler om at bevæge sig, som vi er bygget til. At (gen)lære bl.a. at kravle, klatre og balancere. At bryde ud af vores "human-zoo", som mange mennesker ikke ved de befinder sig i.

Kontakt info

Tlf.: 6169 1406
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Fang os på Facebook

Følg os her