• Underside Slide1

Optimale sko til børn

På det sidste har jeg som fysioterapeut haft rigtig mange samtaler med forældre både over mails og ansigt til ansigt om sko til deres børn. Derfor føler jeg det er tid til (igen) at skrive et indlæg om dette evigt relevante og aktuelle emne.

Dette er et brandfarligt emne, men det er et emne, som jeg føler meget stærkt for. Jeg vil forsøge at gøre det så kort som muligt – det er virkelig en udfordring for mig 🤓

Det er et emne, hvor du vil møde mange forskellige holdninger - også fra fagfolk. Det nedenstående er MIN holdning - både som fysioterapeut, far, træner og privatperson. Som sagt er det et kort indlæg, så der er da flere detaljer - men efter min ærlige mening dækkes 99% af børnefødder her 

➡️De fleste mennesker er enige om at gode sko er vigtigt. Men hvad er ”gode” sko? Det er lige præcis her enigheden stopper.

I dag handler indlægget om børn og jeg vil gerne slå et slag for at give børnenes fødder og generelle fysik så god en start som muligt. 
For ja, skoene har betydning for fødderne og fødderne har stor betydning for resten af kroppen. De er det helt basale fundament, hvorpå resten af kroppen skal bæres og bygges. Fx kommer rigtig mange knæsmerter (som i RIGTIG mange) som følge af ikke-optimalt fungerende fødder - bare spørg mine klienter med knæsmerter 🤗

Barnets fod er blød, da knoglerne endnu ikke er færdigdannet (barnefoden indeholder faktisk flere knogler end den voksne fod!). Fra mit synspunkt er vi ikke bygget til at have sko på, så jeg mener at skoen skal gå så lidt i vejen som overhovedet muligt. Hvis vi først begynder tidligt med stive sko og tykke såler, så formes foden også efter det.

Og som den vældig dygtige biomekaniker (det er ikke rigtig en dansk titel…) Katy Bowman så rigtigt siger:

”Du tager ikke en sko på foden, du tager en sko på hele kroppen”.

Derfor kan jeg kun anbefale at lade dit barn være barfodet så meget som overhovedet muligt. Lad dem rende rundt barfodet i haven, i skoven og på vejen, hvis de har lyst. Jo mere de gør det, jo mere naturligt bliver det for dem. Ligesom voksne kan der godt være en tilvænningsperiode, hvor de går lidt akavet i starten. Hvis de så vil have sko på, så lad dem da få det (ligesom vi ikke er bygget til at gå i sko er vi ej heller bygget til at gå på asfalt, så noget beskyttelse kan vi til tider godt have brug for.) MEN, lad dem da få sko på, som er så tæt på barfodsoplevelsen som muligt.

Der ligger en vigtig pointe gemt her. Asfalt er måske nok ikke naturligt, men det betyder skam ikke, at vi ikke kan træne os op til at kunne gå på det barfodet. Jeg har fx selv oplevet at jeg kan få ondt i fødderne, når jeg går barfodet rundt i endeløse cirkler på plant trægulv i stuen med en baby på armen - fordi der er så lidt variation i underlaget. Det er lidt samme historie med asfalt. Det er ikke en dårlig ting - det kræver bare endnu mere styrke og udholdenhed i fødderne. Hvordan får man det? Man går barfodet eller i sko som giver mulighed for at styrke foden  Og jo tidligere man starter, jo stærkere og mere udholdende bliver ens fod.

Og nej, de gængse skomærker (danske såvel som udenlandske) er ikke tæt på barfodet overhovedet. De har som regel en løftet hæl, løftede tæer og er meget stive. Også selvom de går under "flade, fodformede sko" eller "ergonomisk korrekte".

Mine piger har lige fået en ny sending sommersko – og de elsker dem! Skoene er mega lette, vildt fleksible og fuldstændig flade. På billederne ser I finske #Feelmax (lyserød overside) og engelske #VivoBarefoot. To virkelig fede mærker👍

Men der findes MANGE andre – nogle lettere at få fat i end andre. Wildlings, MyMayu, Bogs Baby, Softstar (hvis nu man er en tur i USA), Filii samt Zeazoo er alle at anbefale. Til folk som bor i nærheden af København kan jeg anbefale de fysiske butikker #NaturligFod og den nye butik #Mærkbare(sidstnævnte har jeg endnu ikke besøgt, men det er dygtige og passionerede folk som står bag). De har (eller får snart) også en webshop. Til de mærker som ikke lige føres i de to butikker, er Google jo en god ven 😉

Så til syvende og sidst: Giv dine børn de bedste muligheder for at få stærke og velfungerende fødder. Det er en gave for livet. 
Resten af kroppen vil takke og følge med 

Hvis du har spørgsmål så fyr løs i kommentarfeltet – fx ift. hypermobilitet, indfald, tilvænningsperiode og lign. 🤗

Alle forældre vil jo selvfølgelig det bedste for deres børn og jeg ved som sagt godt det her emne er brandvarmt. Men hold dig ikke tilbage og kom bare med spørgsmål eller kommentarer 

Mange hilsner Henrik, en nørdet far og barfods-fys😎🤓

Profil

Naturtro Træning handler om at bevæge sig, som vi er bygget til. At (gen)lære bl.a. at kravle, klatre og balancere. At bryde ud af vores "human-zoo", som mange mennesker ikke ved de befinder sig i.

Kontakt info

Tlf.: 6169 1406
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Fang os på Facebook

Følg os her